Националната агенция за приходите уведомява своите клиенти, че е обнародван Протокол

...
Националната агенция за приходите уведомява своите клиенти, че е обнародван Протокол
Коментари Харесай

Важна информация за всички работещи българи в Германия

Националната организация за приходите уведомява своите клиенти, че е обнародван Протокол за изменение на Спогодбата сред Република България и Федерална република Германия за отбягване на двойното данъчно облагане и на отклонението от облагане с налози на приходите и имуществото, който беше подписан в София на 21 юли 2022 година и е в действие от 13 декември 2023 г. 

Протоколът вкарва няколко значими промени, измежду които смяна в наименованието на Спогодбата, смяна на метода за отбягване на двойното данъчно облагане от страна на България, консултиране сред способените органи при започване на процедурата за взаимно съглашение в характерни случаи, както и правилото за " тест за главната цел “, ориентирано към попречване на непозволеното потребление на данъчните облекчения, предоставени от Споразумения за избягване на двойно данъчно облага с Германия. 

Промяната на метода за отбягване на двойното данъчно облагане за България - от " освобождение с градация “ към " елементарен данъчен заем “, е изключително значима и ще засегне огромен брой физически лица, които получават приходи от Германия, в това число и приходи от трудови правни отношения.

Методът на данъчния заем планува платеният в чужбина налог да се приспада от дължимия налог в България и в тази връзка е належащо лицата да дават документи, доказващи размера на удържания в Германия налог, при подаване на годишните си данъчни заявления по член 50 от Закона за налозите върху приходите на физическите лица. Германският налог ще се приспада от дължимия в България налог единствено когато Споразумения за избягване на двойно данъчно облага дава право на Германия да полза съответния приходи и избраният в чужбина налог е дейно импортиран. За тази цел всички понижения или възобновявания на налог в Германия се вземат поради при определянето на размера на данъчния заем в България.

Първата година, за която ще се приложи новият способ, касае приходи, осъществени през 2024 година, които следва да се заявяват през 2025 г. 

" Опасявам се, че много наши сънародници няма да знаят това, най-малкото поради какъв брой измами има към набирането на сезонна работа, каква липса на информация и отбрана има като систематичен проблем. Накрая може да се окаже, че както при всеобщо работещите без да знаят " на свободна процедура " строители станали жертва на точене на обществени заплащания в Германия, ще има драма и за това в средата на идната година. България и Германия обменят постоянно данни за приходите на жителите си, тъй че рано или късно всичко това ще светне някъде. Министерство на външните работи на България и Министерство на труда и обществената политика имат по-малко от година да проведат осведомителна акция по въпроса, която да е освен това от афиш на самотно табло в консулствата ", разяснява по тази тематика в обществените мрежи общественикът Боян Юруков.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР